top of page

İŞ HUKUKU

Ekran Resmi 2022-11-30 14.50.18.png

İş sözleşmesi, işçi ile işveren arasında imzalanan ve taraflara -temelde işçinin "iş görmesi", işverenin ise "ücret ödemesi" olmak üzere- birtakım karşılıklı borçlar yükleyen bir özel hukuk sözleşmesidir.

İş görme ve ücretin yanında iş sözleşmesinin bir diğer esaslı unsuru "bağımlılık"tır ve işçinin, işi görürken işverenin emir ve talimatlarına uyması anlamına gelir. Tarihsel süreçte çalışma hayatı, işçinin sıkı işveren denetiminde olduğu Fordist üretim döneminden işçinin daha bireysel ve kendi hayat bağlamında iş gördüğü bir düzene doğru gelişim göstermiştir. Günümüzde bilhassa Covid-19 salgınıyla birlikte home office ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla işçi ile işveren arasındaki bağımlılık ilişkisi zayıflamıştır.

İş Kanunu m. 11 uyarınca aslolan, iş sözleşmesinin "belirsiz süreli" yapılmasıdır. "Belirli süreli iş sözleşmesi"nin yapılması ancak bazı objektif nedenlerin varlığı halinde mümkündür. İş sözleşmesinin belirsiz süreli oluşu elbette ki işçinin o işyerinden hiç ayrılmayacağı anlamına gelmez ve iş sözleşmesi; tarafların anlaşması (ikale anlaşması), -Kanun'daki sürelere uyulması kaydıyla- önceden ihbarda bulunulması veya haklı bir nedenin varlığı halinde fesih yoluyla sona erdirilebilir.

İş sözleşmesinde işçi, temel borcu olan iş görme borcunu sadakat ve özenle yerine getirmekle; işveren ise başta ücret ödeme borcu olmak üzere işçiyi koruma (işçinin kişiliğini koruma, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alma), "eşit davranma ilkesi"ni gözetme ve gerek Kanun gerekse sözleşmeden doğan diğer borçlarına uymakla yükümlüdür. Aksi halde somut olayın niteliğine göre geçerli ya da haklı fesih nedenleri ortaya çıkabileceği gibi cezai yaptırımlar gündeme gelebilir.

Ofisimiz, iş hukuku alanında doğabilecek uyuşmazlıklarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

İŞ HUKUKU ALANINDA SUNDUĞUMUZ HİZMETLERDEN BAZILARI

 

​- Kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai, yıllık ücretli izin ve sair her türlü işçilik alacağına ilişkin davalar

- İşe iade davaları

- İş kazası ve meslek hastalığından ötürü tazminat davaları

- Destekten yoksun kalma tazminatı davaları

- Hizmet tespit davaları

- İşçilik alacaklarının tahsili

- İş sözleşmelerinin sonlandırılması

- İş sözleşmelerinin hazırlanması

- Arabuluculuk hizmeti

İLGİLİ YAZILAR

İŞÇİNİN REKABET ETMEME BORCU VE REKABET YASAĞI

SİGORTA PRİMLERİ EKSİK YATIRILAN İŞÇİNİN HAKLI FESİH İMKANI

© 2018 - 2025 Yardımcı Avukatlık Bürosu

Tüm hakları saklıdır.

Sitemizde yer alan bilgiler avukat - müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik olmayıp bilgi verme amacı taşır.

bottom of page