top of page

KİRA HUKUKU

Ekran Resmi 2023-01-11 15.01.10.png

Konut ve çatılı işyeri kiraları, Türk Borçlar Kanunu'nun 339 ile 356. maddeleri arasında düzenlenmiş olup geniş anlamda kira sözleşmesi; taraflardan birine "bir malın kullanıma bırakılması", diğerine ise "bunun karşılığında bir bedel ödeme" olmak üzere karşılıklı borç yükleyen iki taraflı bir özel hukuk sözleşmesidir.

 

Kira sözleşmesi, kural olarak herhangi bir şekil şartına tabi değildir ve yazılı olması gerekmez ancak tarafların yazılı şekil yoluna başvurarak kira sözleşmesini yazıya dökmesi ispat açısından büyük önem taşır.

 

Kiraya verenin malı teslim etme borcunun yanı sıra bunu, "kira sözleşmesinde amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda gerçekleştirme" borcu bulunur. Aynı zamanda sözleşme kurulduktan sonra doğan birtakım bozukluklar da kiraya verenin sorumluluğundadır. Örneğin üst dairedeki su borusunun patlamasından ötürü kiralananda meydana gelen zarardan kiraya veren sorumlu olacaktır. Kiracı ise kiralananı özenle kullanmakla yükümlüdür ve kiralananı sözleşmede kararlaştırılan kullanım amacının dışında -örneğin konut olarak kiralanıp işyeri olarak- kullanamaz.

Kiraya veren malik olmak zorunda değildir çünkü kiralama hukuken bir tasarruf işlemi olmayıp yalnızca borçlandırıcı bir işlemdir. Dolayısıyla "alt kira" mümkündür ancak malikin buna rıza göstermesi gerekir. Aksi halde malikin itirazı ve "istihkak davası" gündeme gelebilir. Malikin rızasının bulunmaması durumunun, kiraya verenin teslim borcunu yerine getirmesinden önce ortaya çıkması halinde "ifa imkansızlığı", kiralananın tesliminden sonra ortaya çıkması halinde ise "zapt" gerçekleşmiş sayılacağından konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşme kurulmadan önce kiracının ilgili taşınmaza ilişkin tapu kaydını görmesi önem taşır.

Ofisimiz, kira hukuku alanında doğabilecek uyuşmazlıklarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

KİRA HUKUKU ALANINDA SUNDUĞUMUZ HİZMETLERDEN BAZILARI

- Tahliye davası

- Kira tespit ve uyarlama davaları

- Kira borçlarının icra yoluyla tahsili ve taşınmazın tahliyesi

- Kira sözleşmelerinin hazırlanması, feshi, revize edilmesi

İLGİLİ YAZILAR

KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARINDA SÖZLEŞMENİN SONA ERMESİ

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VE GEÇERLİLİK ŞARTLARI

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNDE EŞİN RIZASI VE AİLE KONUTU

İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYE​​

© 2018 - 2025 Yardımcı Avukatlık Bürosu

Tüm hakları saklıdır.

Sitemizde yer alan bilgiler avukat - müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik olmayıp bilgi verme amacı taşır.

bottom of page