top of page

SÖZLEŞMELER HUKUKU

Ekran Resmi 2025-04-13 14.54.38.png

Sözleşme, Türk Borçlar Kanunu (TBK) m. 1’de tanımlandığı üzere, en az iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanında bulunarak bir hukuki sonuç doğurmak amacıyla yaptığı anlaşmadır.

 

Sözleşmeler hukuku, tarafların borç ilişkilerini düzenler ve bu ilişkilerden doğabilecek ihtilafların çözümüyle ilgilenir. Sözleşmelerin nasıl kurulacağı, geçerlilik şartları, tarafların hak ve yükümlülükleri ve sözleşmelerin sona erme halleri sözleşmeler hukukunun konusunu oluşturur.

 

TBK 26 uyarınca sözleşmeler hukukunda “sözleşme özgürlüğü” ilkesi geçerlidir. Bunun anlamı tarafların kendi iradeleriyle ve karşılıklı anlaşma zemininde dilediği kişiyle, dilediği içerik ve şartlarda ve Kanun’da düzenlenmiş veya düzenlenmemiş (atipik) bir sözleşme türünde sözleşme yapabileceğidir.
 

Mutlak olmayan bu özgürlüğün sınırları hukuka, ahlaka ve kamu düzenine aykırılıktır. Ayrıca emredici hukuk kurallarıyla ve sözleşme taraflarından “zayıf olanı koruma” düşüncesiyle yapılmış düzenlemelerle de sözleşme özgürlüğü sınırlandırılmıştır (iş sözleşmelerinin İş Kanunu’nda yer alan bazı emredici hükümlerle ya da kira sözleşmelerinin Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan kiracıyı koruyucu hükümlerle sınırlandırılması gibi).

Sözleşmeler hukukunda hakim olan bir diğer ilke TBK 12 uyarınca “şekil serbestisi”dir. Yapılacak sözleşmenin geçerli sayılabilmesi için Kanun’da herhangi bir şekil şartı öngörülmemişse taraflar sözleşmeyi sözlü, adi yazılı şekilde, resmi yazılı şekilde (noterde) veya tanıklar huzurunda yapmakta serbesttir.

Ofisimiz sözleşmeye aykırılık, cayma, fesih, ayıplı ifa, temerrüt gibi sözleşmeler hukuku kapsamında ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde müvekkillerimize gerek müzakere gerekse dava süreçlerinde avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

 

SÖZLEŞMELER HUKUKU ALANINDA SUNDUĞUMUZ HİZMETLERDEN BAZILARI

 

- Her türlü ticari sözleşmenin (alım-satım, distribütörlük, franchising vb.) hazırlanması ve incelenmesi, risk analizi

- Eser sözleşmeleri (kat karşılığı inşaat sözleşmesi), kira sözleşmesi, iş sözleşmesi ve hizmet sözleşmesi gibi özel hukuk sözleşmelerinin hazırlanması, feshi, iptali, uyarlanması

- Sözleşme müzakerelerinin yapılması

- Sözleşmeye aykırılıktan doğan ihtilaflarda dava ve arabuluculuk süreçlerinin yürütülmesi

- Genel işlem koşulları ve tüketici sözleşmelerine ilişkin yasaya uygunluk denetimi

© 2018 - 2025 Yardımcı Avukatlık Bürosu

Tüm hakları saklıdır.

Sitemizde yer alan bilgiler avukat - müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik olmayıp bilgi verme amacı taşır.

bottom of page