İCRA HUKUKU

İcra hukuku, özel hukuk ilişkisinden doğan alacakların devlet eliyle alınmasını sağlar. İcra takibi iki türlüdür:
1- İlamlı icra: Konusu para veya paradan başka bir şey olan tüm mahkeme kararlarının icrasıdır. İlamlı icra yoluna başvurulabilmesi için mutlaka bir mahkeme kararının varlığı gerekir. Düzenleme biçimindeki noter senedi, borçlunun borcunu gösteriyorsa ilamlı icra yoluyla takibe konu edilebilir.
2- İlamsız icra: Kural olarak sadece para ve teminat alacakları içindir. İstisnası, kiralanan gayrimenkulün ilamsız icra yoluyla tahliyesidir. Ayrıca kambiyo senetlerine (çek, bono ve poliçe) özgü özel bir haciz yolu da bulunur.
Alacaklının ilamsız icra yoluna başvurabilmesi için elinde bir mahkeme kararı veya senet olması zorunlu değildir, alacağın herhangi bir belgeye bağlı olması gerekmez. İcra memuru da alacağın geçerliliğini sorgulamaz ve takip direkt başlar: İcra dairesi borçluya "ödeme emri" gönderir. Borçlu bu ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etmezse takip kesinleşir ve haciz aşamasına geçilir. Borçlu, ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz ederse takip durur ve takibi tekrar harekete geçirmek alacaklının görevidir. Bu noktada alacaklı, borçlunun borçlu olduğunu mahkeme nezdinde ve birtakım belgelerle ispatlamalıdır. Mahkeme, borçlunun borçlu olduğuna karar verirse takip devam edecek.
İcra hukukunda süreler kesindir, sözleşme yoluyla değiştirilemez ve "hak düşürücü süre" niteliği taşır. Dolayısıyla tarafların, işlemlerini süresi içinde gerçekleştirmesi son derece önemlidir.
Ofisimiz, icra hukuku alanında avukatlık hizmeti sunmaktadır.
İCRA HUKUKU ALANINDA SUNDUĞUMUZ HİZMETLERDEN BAZILARI
- Mahkeme kararlarının (ilamların) icrası ve ilamsız icra takibi
- Kambiyo senetlerinden doğan alacakların tahsili
- Rehnin ve ipoteğin paraya çevrilmesi ve tahsili
- Kira alacaklarına ilişkin icra takibi ve tahliye işleminin gerçekleştirilmesi
- Menfi tespit davaları
- İtirazın kaldırılması ve itirazın iptali davaları
- Takibin iptali davası
- Taahhüdü ihlal davası
İLGİLİ YAZILAR
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VE GEÇERLİLİK ŞARTLARI